25 دی 1396 0:0
تفاهم نامه مدل های تامین مالی سرمایه جمعی برای کسب و کارهای نوپا و نوین با حضور وزیران امور اقتصادی و دارایی و ارتباطات و فناوری اطلاعات امضا شد که بر اساس آن، سرمایه گذاری های خرد و کوچک ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومانی جامعه و کسب و کارهای نوپا هدایت شود.
به گفته محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، توسعه اقتصاد دیجیتال از اولویت های مهم کشور است و از سوی دیگر، با اجرایی شدن این تفاهم نامه، تعداد زیادی از جوانان بویژه دانش آموختگان مراکز آموزش عالی که در عرصه فناوری اطلاعات حضور دارند، می توانند از ظرفیت های کسب و کارهای نوپا بهره بگیرند.
مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز این تفاهم نامه را پوشش دهنده دامنه وسیعی از ایده ها و فعالیت های نوپا و جدید دانست و گفت: حال که سود سپرده های بانکی کاهش یافته، شرایط برای مشارکت مردم در فناوری های نوین، استارت آپ ها و کسب و کارهای نوپا فراهم شده و در سال های اخیر شاهد ارائه نوآوری های فراوان در عرصه های حمل و نقل، استارت آپ ها و غیره بوده ایم.
شرکت های نوپا ، نقطه آغاز اشتغال آفرینی
اگر روزی اینترنت به چندین تحقیق مدرسه ای و دانشگاهی و یا اتاق چت محدود شده بود، امروز فضای مجازی کاربردهای بی شماری یافته و جزو مولفه های جدایی ناپذیر زندگی مردم شده و کسب و کار نیز در پس آن رنگ و بویی دیگر یافته است.
تعریف های متعددی از استارت آپ شده اما تعریفی ملموس تر می گوید؛ کسب و کاری است که به طور معمول حول محور فنآوری شکل گرفته و پتانسیل رشد بالایی دارد. نمونه هایی از کسب وکارهای نوپا را می توان در شرکت هایی جست که از جمله استارت آپ های شناخته شده در ایران هستند و علاوه بر اشتغالزایی، خدمات متنوعی را در زمینه های مختلف ارائه می دهند.
اکنون هزاران نفر در کشور از طریق کسب و کار اینترنتی مشغول فعالیت و درآمدزایی هستند و با اجرایی شدن تفاهم نامه مدل های تامین مالی سرمایه جمعی برای کسب و کارهای نوپا و نوین، چشم انداز روشنی از این گونه فعالیت ها پیش روی فعالان و علاقه مندان به این حوزه، قرار گرفته است.
به عبارت دقیق تر، نوآوری که اصلی ترین مولفه و مبنای شکل گیری شرکت های نوپاست (استارت آپ) در نتیجه رفع یک احتیاج در بازار تقاضاست که پایه آن، بهره گیری از فناوری است و با توجه به رشد سریع و روزافزون فناوری ها ، نمی توان نقطه پایانی برای این کسب و کارها در نظر گرفت چراکه بشر، هر روز با دامنه وسیعی از نیازها مواجه است.
توانمندسازی شرکت های نوپا و حمایت از صاحبان ایده در گیلان
رویکرد دولت های یازدهم و دوازدهم نیز بر اشتغالزایی مبتنی بر ارتباطات و فناوری اطلاعات است و بر همین مبناست که آذری جهرمی در یکی از شبکه های اجتماعی درباره اهمیت کسب و کارهای نوپا نوشت: حمایت دولت از این کسب و کارها برای حضور در بازارهای بین المللی به صورت ویژه در دستور کار قرار دارد. این مهم، آن هنگام اهمیت بیشتری می باید که وی پس از معرفی از سوی رئیس جمهوری برای حضور در کابینه دوازدهم به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، مهمترین اولویت برنامه های خود را توسعه کسب و کارهای نوپا در این بخش عنوان کرد.
در همین زمینه فرزاد توکلی مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات گیلان در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: بیشتر، استارت آپ ها را با فناوری و اطلاعات می شناسند که اینگونه نیست و می تواند در همه حوزه ها شکل گیرد.
وی ادامه داد: با این وجود طی چند سال اخیر با توجه به توسعه فناوری اطلاعات زمینه مناسبی برای کارهای این حوزه فراهم شده که از جمله می توان به تاکسی های اینترنتی یا پخت غذاهای خانگی و اتصال آن به بازار عرضه از طریق فناوری اطلاعات اشاره کرد.
توکلی با اشاره به فعالیت تاکسی های اینترنتی در شهر رشت که به تازگی ایجاد شده، افزود: این امر شاید به ظاهر تهدیدی برای کسب و کارهای سنتی باشد، اما تهدید نیست بلکه فرصتی است تا آنها خودشان را به این فناوری ها مجهز کنند.
وی ضریب نفوذ تلفن همراه در استان بر اساس ارزیابی های انجام شده در فصل تابستان امسال را افزون بر ۱۲۸ درصد عنوان و تصریح کرد: این امر فضای مناسبی را برای کسب و کارهای نوپا بر این بستر بوجود آورده ضمن اینکه توانمندسازی شرکت های نوپا و صاحبان ایده، از برنامه های اداره کل فناوری است.
توکلی با اشاره به اقدام های انجام شده در این زمینه گفت: نخستین اقدام، افتتاح مرکز توانمندسازی و تسهیل گری کسب و کارهای نوپا در حوزه فاوا ( فناوری اطلاعات و ارتباطات) با همکاری پارک علم فناوری استان است که بزودی انجام می شود.
برگزاری کارگاه های آموزشی رایگان راه انداری کسب و کارهای نوپا در گیلان
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات گیلان ادامه داد: همچنین قرار است تا پایان تیرماه سال آینده، ۱۲ کارگاه آموزشی در سطوح مختلف مقدماتی و پیشرفته برای راه اندازی کسب و کارهای نوپا بصورت منطقه ای در شهرستان های استان عملیاتی شود.
وی یکی دیگر از اقدامات حمایتی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را پرداخت تسهیلات به صاحبان ایده ذکر و بیان کرد: دو مدل وام وجوه اداره شده در کسب و کارهای نوپا ارائه می کنیم؛ در حوزه نرم افزارهای تلفن همراه و دیگری وام وجوه اداره شده فناوارانه.
توکلی با بیان اینکه نرم افزارهای موبایلی کم هزینه است، گفت: سقف این وام حدود ۲۰ میلیون تومان است و تنها وامی است که حتی از این وام به دانشجوها فقط با ارائه سابقه ایجاد یک نرم افزار ارائه می شود.
وی در توضیح نحوه پرداخت وام وجوه اداره شده فناوارانه نیز اظهار کرد: این وام از صورت فردی خارج می شود و به صورت تیمی و شرکتی تعلق می گیرد؛ سقف آن ۲۰۰ میلیون تومان است و می تواند بیشتر هم باشد اما برای پرداخت بیش از این رقم، مدارک و زمینه های لازم بایستی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بررسی شود.
هدف گذاری اشتغالزایی سالانه سه هزار شغل کسب و کارهای نوپا
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات گیلان در ادامه گفت وگو با ایرنا، با بیان اینکه تفاهم نامه هایی را با مجموعه های گوناگون امضا می کنیم، گفت: به طور مثال آزمونه (پایلوت) چهار شهر هوشمند استان را در رشت، لاهیجان، آستارا و انزلی داریم.
وی به توسعه گردشگری از طریق کسب و کارهای نوپا نیز اشاره و اضافه کرد: ۱۲ تفاهم نامه در حوزه های مختلف مشتمل بر ۴۲ پروژه در این بخش با پیش بینی یک هزار و یکصد میلیارد تومان سرمایه گذاری طی ۲ سال، در دست داریم که ۱۰ تفاهم نامه آماده امضاء است.
توکلی با بیان اینکه برای اشتغالزایی سالانه سه هزار شغل در حوزه کسب و کارهای نوپا در استان هدفگذاری شده، پیش بینی کرد که طی ۲ سال، از این طریق، برای هفت هزار و ۶۰۰ نفر در استان به طور مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد شود.
راه اندازی کمیسیون کسب و کارهای نوپا در گیلان
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای گیلان نیز در گفت وگو با ایرنا، با یادآوری اینکه کسب و کارهای نوپا منحصر به فناوری اطلاعات (IT) نیست، بیان داشت: این حوزه می تواند با سرمایه گذاری کم، اشتغالزایی ایجاد کند.
فرشید بخشی نژاد بر ضرورت بهره گیری از ظرفیت های بخش خصوصی برای اشتغال آفرینی در کشور تاکید و اضافه کرد: یک طرح و ایده خوب بایستی سریع عملیاتی شود چراکه امکان دارد طی شش ماه بعد، افراد دیگری آن طرح را پیاده کنند که در آن زمان، دیگر ایده فرد ناب نخواهد بود و شاید موفقیتی هم نداشته باشد.
وی ادامه داد: در زمینه کسب و کارهای نوپا مبتنی بر ICT نیز بایستی برای اشتغال در این بخش حمایت هایی انجام شود و سازمان نظام صنفی رایانه ای در این زمینه اقداماتی انجام داده و کارهایی را نیز در حال انجام دارد.
وی برگزاری نمایشگاه الکامپ را از جمله اقدامات حمایتی این سازمان صنفی ذکر و خاطرنشان کرد: امسال از استارت آپ ها در نمایشگاهی که اخیراً در محل نمایشگاه های بین المللی گیلان برپا شده، دعوت کردیم تا علاوه بر معرفی دستاوردهای خود در این بخش و برقراری ارتباط با مشتریان، در صورت توانمندبودن، بتوانند با بخش های دیگر از قبیل بخش های دولتی همکاری کنند.
بخشی نژاد از راه اندازی کمیسیون کسب و کارهای نوپا در گیلان در آینده نزدیک خبر داد و گفت: این کمیسیون، نگاه حمایتی دارد و با هدف رونق گرفتن کسب و کار، مشاوره و حمایت از ایده های مناسب فعالیت می کند.
وی آموزش، کمک برای جذب سرمایه گذار و کمک به تجاری سازی، مشاوره تجاری سازی، بازاریابی و همچنین حفظ حقوق معنوی طرح ها و ایده ها را از جمله خدمات سازمان نظام صنفی رایانه ای گیلان در قالب کمیسیون تخصصی کسب و کارهای نوپا عنوان کرد.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای گیلان درباره افرادی که نگرانی بابت سوء استفاده اشخاصی دیگر از طرح ها و ایده هایشان و ثبت آنها به نام خود یا تجاری سازی آن را دارند، گفت: برای ثبت ایده و حفظ حقوق معنوی افراد، ایده های آنان را در سازمان صنفی رایانه ای ثبت می کنیم و برای حمایت نیز مشاوره های لازم ارائه می شود.
بخشی نژاد تعداد شرکت های فعال عضو در سازمان صنفی رایانه ای گیلان را در حال حاضر ۲۸۰ شرکت ذکر و اضافه کرد: متولیان کسب و کارهای نوپا در هر مجموعه ای که قصد فعالیت داشته باشند، بایستی پس از اخذ مجوزهای لازم از دستگاه های مربوطه و ثبت شرکت، مجوزی برای فعالیت خود از سازمان صنفی رایانه ای دریافت کنند.
کسب و کارهای نوپا بیش از سرمایه، نیازمند ایده ای خلاقانه هستند
مدیر ارشد بازاریابی یکی از شرکت های نوپا در حوزه حمل و نقل شهری در رشت نیز در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: با فراگیر شدن دامنه استفاده کنندگان از اینترنت در ایران، بسیاری از کسب و کارها از قالب سنتی خارج و همسو با تحولات روز پیش رفتند که سیستم حمل و نقل یکی از این موارد است.
راشا شید ماهر با تاکید بر ضرورت وجود کسب و کارهای نوپا افزود: از بوجود آوردن امکانی تازه برای اشتغال جوانان تا راه حلی برای بحران های زندگی مدرن، دلایل مختلفی برای دفاع از عملکرد کسب و کارهای نوپایی نظیر سیستم های هوشمند حمل و نقل و ضرورت ادامه حیات آنهاست.
وی با اشاره به وجود موانعی پیش روی یک کسب و کار تازه که به طور عمده از ناحیه همتایان سنتی آن است، گفت: جدی گرفتن نیروی جوان و بوجود آوردن زمینه های لازم برای بروز خلاقیت آنان، از مهمترین دلایل موفقیت یک کسب وکار نوپاست چراکه کسب و کارهای نوپا بیش از سرمایه، نیازمند ایده ای خلاقانه و عملی ساختن آن با پشتکار فراوان است.
شید ماهر با اشاره به الگوگیری استارت آپ های ایرانی از نمونه های خارجی، بومی سازی را مولفه ای مهم در موفقیت آنها دانست.
گزارش از: امیرحسین کبیری - مریم سلیمانی